26 Haziran 2024 tarihinde AB Kara Para Aklama ile Mücadele Otoritesini (AMLA) kuran yönetmelik resmen yürürlüğe girmiştir. Bu haber Reuters tarafından bildirildi.
Departman resmi olarak ilk pozisyonunu açtı - bir başkan. Potansiyel adayın Frankfurt merkezli 430 kişilik bir ekibe liderlik etmeye istekli olması gerekiyor. AMLA şu ana kadar sadece kağıt üzerinde faaliyet gösteriyor. Kurumun başkanı kara para aklamayla mücadele faaliyetlerinin aktif yönetimine ancak önümüzdeki yıl başlayacak.
Avrupa Birliği, Daire Başkanına yılda yaklaşık 290 bin Avro maaş teklif etmeye hazır. Adayların başvurularını 8 Temmuz 2024 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir.
İş teklifindeki açıklamada "Kara para aklama ve terörün finansmanı AB için ciddi bir sorundur. AB'nin ekonomisi ve mali sisteminin yanı sıra vatandaşlarının güvenliği için de ciddi riskler oluşturmaktadır." olarak belirtilmiştir.
Yarışmanın geçerli sayılabilmesi için en az iki adayın yarışmaya katılması gerekmektedir. Seçim birkaç ay boyunca devam edecektir.
AMLA, Aralık 2024'te ilave pozisyonları doldurmak için ilana çıkacaktır. Departman, yalnızca Avrupa Birliği vatandaşları arasından "avukatlara" ve "uzmanlara" ihtiyaç duyacaktır.
Hatırlatmak gerekirse AMLA'nın iki ana hedefi AB çapında kara para aklamayla mücadele denetimi ve Avrupa ülkelerindeki ulusal mali istihbarat birimlerine destek olmaktır. Ofis, kara para aklamayla mücadele alanında ulusal denetim makamlarından oluşan entegre bir sistemin merkezi haline gelecek ve bu makamların karşılıklı destek ve işbirliğini sağlayacaktır. AMLA, "yüksek riskli" finansal kurumları doğrudan izleyecek ve "finansal olmayan" sektördeki kara para aklamayla mücadele faaliyetlerini koordine edecektir. Ayrıca Ofis, ulusal bir mali istihbarat biriminin talebi üzerine herhangi bir kuruluşun denetim işlevini üstlenmeye hazırdır. AMLA, raporlama standartlarını belirlemeyi ve Avrupa'da kara para aklamayla mücadele verilerinin değişimini sağlamayı planlamaktadır.
Ofis, AB yaptırım politikasının uygulanmasına katılmalıdır. Özellikle, finans sektörünün yüksek riskli temsilcilerinin uluslararası kısıtlamalara uyumunu doğrulayacak ve yaptırımların denetlenmesine yönelik ortak bir AB yaklaşımının geliştirilmesine katılacaktır. AMLA bütçesinin %30'u AB fonlarından, %70'i ise Kurum'un sorumluluk alanındaki mali kuruluşların katkılarından sağlanacaktır
Katkı miktarının belirlenmesine ilişkin metodoloji ayrıca oluşturulacaktır. AMLA çalışma grubu şimdilik Avrupa Komisyonu'nun Finansal İstikrar Genel Müdürlüğü'nde yer almaktadır. Yönetim çalışmalarını başlatmaya hazırlanıyor.