
Liga'nın Parlamento Üyesi Ihor Fris'e dayandırdığı haberine göre, Ukraynalı yetkililer belgelerin apostil tasdik ücretini 12 kat artırıyor.
Mayıs 2025'ten itibaren Ukrayna'da yeni apostil ücretleri
3 Mayıs 2025 tarihinden itibaren Ukrayna'da gerçek kişiler için apostil ücreti 610 Grivna (14,50 USD), tüzel kişiler için ise 1.060 Grivna (25,20 USD) olacaktır. Daha önce, Ukrayna'da apostil ücreti 2003 yılında belirlenmişti ve şu an 51 Grivna'dır (cari döviz kuruna göre yaklaşık 1.20 USD).
Belirtmek gerekir ki 2003 yılında bile Ukrayna'da apostil ücreti dolar bazında yaklaşık 9.50 dolardı - Ukrayna hükümetinin Mayıs ayında belirlemeyi planladığı resmi fiyattan çok daha aşağıda. Bireyler için apostil ücreti asgari emekli maaşının yüzde 25'inden fazla ve asgari ücretin yaklaşık yüzde 8'i kadar olacaktır.
Ukrayna'da Hangi Belgeler Apostil Edilemez?
Daha önce Schmidt & Schmidt tarafından Judicial-Legal Newspaper'a atıfla bildirildiği üzere, Ukrayna'daki tüm belgeler apostil tasdiki için uygun değildir.
Diğer Ülkelerde Kullanılması Amaçlanan Resmi Belgelere Apostil Ekleme Kurallarına göre (Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ukrayna Adalet Bakanlığı tarafından 17 Mart 2023 tarihli, 125/209/293/139/999/5 sayılı emirle onaylanmış, 21 Mart 2023 tarihinde 478/39534 numarasıyla Adalet Bakanlığı'na kaydedilmiştir), aşağıdaki belgeler apostil yapılamaz:
- Kimlik belgelerinin ve Ukrayna vatandaşlığını teyit eden belgelerin (örneğin pasaport) orijinalleri;
- Kimlik belgelerinin ve özel statüyü teyit eden belgelerin (örn. hizmet kimliği) orijinalleri;
- Askerlik hizmet kartları;
- İstihdam kayıt defterleri (bu kural Sovyet dönemine kadar uzanmaktadır);
- Silah bulundurma izinleri;
- Araç tescil belgeleri (teknik pasaport).
Ayrıca, Ukrayna yasalarına göre verilen diğer kimlik türleri veya sertifikalar yurtdışında kullanılmak üzere yasallaştırılamaz. Bu kural çok spesifik olmasa da, temel olarak kimlik belgelerinin Ukrayna'da apostil edilemeyeceği anlamına gelir - yalnızca yasal olarak önemli gerçekleri doğrulayan resmi belgeler olabilir.
Adalet Bakanlığı, yukarıda belirtilen belgelerin yalnızca noter onaylı kopyalarının apostil edilebileceğini açıklamaktadır.
Adli-Hukuk Gazetesi'ne göre, yasal düzenlemelerin, resmi açıklamaların, hukuki görüşlerin ve esasen yazışma niteliğinde olan belgelerin asılları ve kopyaları apostil edilemez".
Adalet Bakanlığı ayrıca eski Sovyet cumhuriyetlerinin kurumları tarafından düzenlenen orijinal resmi belgelerin Ukrayna'da apostil edilemeyeceğini belirtmektedir. Bunun tek istisnası, Ukrayna SSC tarafından verilen eğitim belgeleri ve akademik unvanlardır. Bu gibi durumlarda, yalnızca noter onaylı kopyalar apostil edilebilir.
Eğitim belgelerinin kopyaları için özel bir kural vardır - yalnızca orijinali daha önce apostil edilmişse apostil edilebilirler. Aynı kural nüfus kayıt belgeleri (doğum veya evlilik belgeleri gibi) için de geçerlidir.
Ayrıca, 25 Aralık 2015 tarihli ve 1127 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla (değişikliklerle birlikte) izin verildiği üzere, özel formlar, imzalar veya damgalar olmaksızın düz A4 kağıdına düzenlenmişse, Devlet Mülkiyet Hakları Sicilinden Gayrimenkullere ilişkin bilgilere apostil konulamaz. Adli-Yasal Gazete'ye göre, bu tür bilgileri yurtdışında kullanmak için bir kişi notere gitmeli ve resmi bir beyan veya yeminli ifade talep etmelidir.
Apostil kuralları, Ukrayna büyükelçilikleri veya konsoloslukları tarafından düzenlenen ve akredite oldukları ülkelerde kullanılan belgeler için geçerli değildir. Ayrıca gümrük veya ticari belgeler için de geçerli değildir - bunlar Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından ele alınır.
Apostil nedir?
Apostil nedir? Neden bir apostile ihtiyacım var? Nasıl apostil alabilirim? - Videomuz apostil hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacaktır. Yurt dışında kullanmak için apostil ile onaylanması gereken bir belgeniz varsa, Schmidt and Schmidt size yardımcı olacaktır! Dünya çapında 100'den fazla ülkede apostil hizmeti veriyoruz.