Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi (ÇHC Merkezi Halk Hükümeti olarak da bilinir) resmi portalında belgelerin apostil ve konsolosluk tasdiki ile ilgili bir bölüm yayınladı.
Çinli yetkililer, 1961 Lahey Konvansiyonu'na katılan ülkelerden gelen apostilli belgelerin ÇHC topraklarında ek bir yasallaştırma olmadan kullanılabileceğini vurguladı. Diğer ülkelerde düzenlenen belgelerin ise konsolosluk yasallaştırma prosedüründen geçmesi gerekmektedir.
Aynı durum yurtdışında kullanılacak Çince belgeler için de geçerlidir. Hükümet, apostil veya konsolosluk tasdiki ile en yaygın olarak onaylanan belgelerin doğum belgeleri, ölüm belgeleri, evlilik belgeleri, sabıkasızlık belgeleri, akrabalık belgeleri, eğitim belgeleri, mesleki yeterlilik belgeleri, vakıf senetleri ve vekaletnameler olduğunu söylüyor.
Apostil ve konsolosluk tasdiki için belgeler Dışişleri Bakanlığı'nın yerel birimleri tarafından kabul edilmektedir. Bunlardan bazıları tasdik işlemlerini bağımsız olarak yürütme yetkisine sahipken, diğerleri bunları Bakanlığın merkez ofisine veya Dışişleri Bakanlığının yetkili yerel yapılarına devretmektedir.
Çin'de apostil ve konsolosluk tasdiki için iki süre vardır: standart (4 iş günü) ve ekspres (2 iş günü). Konsolosluk yasallaştırması durumunda, yabancı konsolosluklarda gerçekleştirilen işlemlerin süresi dikkate alınmaz. Hızlandırılmış yasallaştırma için resmi bir devlet ücreti ödenir.
İsteyenler belge tasdik hizmetini posta yoluyla alabilirler.
Schmidt & Schmidt daha önce Çin'in Lahey Konferansına 1987 yılında katıldığını yazmıştı, ancak uzun bir süre Apostil Sözleşmesini onaylamayarak, belgelerin yasallaştırılması için basitleştirilmiş bir prosedüre sahip olmayan dünyadaki en büyük ülke olmuştur. Ancak 7 Kasım 2023 tarihinde Apostil Sözleşmesi Çin Halk Cumhuriyeti'nde yürürlüğe girerek resmi belgelerin yasallaştırılması prosedüründe önemli değişiklikler getirdi. Artık özellikle Rusya ve Çin arasında resmi belge alışverişi süreci daha basit ve verimli hale geldi. Böylece Çin anakarası, belgeler için apostil prosedürünü kullanan 124. ülke oldu.
Hindistan, Çin'in Lahey Sözleşmesine katılmasına karşı çıkmıştır, bu nedenle apostil bu iki ülke arasındaki ilişkilerde kullanılmayacaktır. Çin anakarasında apostil vermeye yetkili devlet kurumu ÇHC Dışişleri Bakanlığı'dır. Apostiller ayrıca Çin'in ilgili yerel Halk Hükümetlerinin Dışişleri Ofislerinin yetkili temsilcileri tarafından da düzenlenebilir.
Apostil, bu yasallaştırma biçimini tanıyan devletlerin ve ülkelerin topraklarında sunulmak üzere bir belgenin yasallığı hakkında bilgi sağlamanın uluslararası standartlaştırılmış bir şeklidir. Apostil bir "kağıt" belgeye yerleştirilirse, genellikle özel bir damgadır. Belgenin arkasına veya üzerine dikilmiş özel bir sayfaya yerleştirilir.
Apostil nedir?
Videomuzda size apostilin ne olduğunu, neden gerekli olduğunu, nasıl ve nerede yapılabileceğini ve ayrıca belge apostilinin tarihçesini anlatıyoruz.
Yabancı bir ülkede düzenlenmiş bir belgeye apostil ekletmeniz gerekiyorsa, lütfen Schmidt & Schmidt ile iletişime geçin.
Dünya çapında 100'den fazla ülkede apostil hizmeti veriyoruz.