Apostil Sözleşmesi, Endonezya'da 4 Haziran 2022'de yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren sözleşme tarafları, kamu belgelerinin konsoloslukta tasdiki şartından feragat etmektedir ve Endonezya makamları tarafından verilen Apostilli belgeleri kabul etmekle yükümlüdür.
4 Haziran 2022'den itibaren Endonezya'daki resmi belgelere Apostil tasdiki yapmak mümkündür. Bireysel kimlik numarasına sahip her Endonezya vatandaşı, özel bir başvuru yoluyla, belgesinin Apostil ile onaylanmasını talep edebilir. Şu anda düzenlenmekte olan yasal çerçeveye göre, farklı alanlarda bir çok belge Apostil işlemine tabi tutulacaktır. Kural olarak, bir belgenin Apostil ile onaylanması üç günden fazla sürmemektedir.
Endonezya Adalet ve İnsan Hakları Bakanlığı Genel Hukuk Departmanı Müdürü Kahyo Rahadian Muzar, "Apostil Sözleşmesi'nin uygulanmasıyla Endonezya'da ticaret yapmanın daha kolay olacağını umuyoruz" dedi.
Endonezya Dışişleri Bakanlığı Protokoller ve Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Andy Rahmianto, "Endonezya, Apostil Sözleşmesi aracılığıyla tasdik sürecini basitleştirmeye yönelik olumlu küresel eğilimi izleyecektir." dedi.
Apostil tasdikli yabancı belgeler, Lahey Sözleşmesi'nin üye ülkelerinde tanınır ve konsolosluk tasdiki gibi başka herhangi bir onay gerektirmez. Bu, belgelerin konsolosluk tasdiki için gereken maliyeti ve zamanı önemli ölçüde azaltır. Bugüne kadar, Türkiye Cumhuriyeti de dahil olmak üzere 118 ülke sözleşmeye katılmıştır.
Apostil kare seklinde bir damgadır. Düzenleyen makamın resmi dilinde doldurulur. „Apostille (Convention de La Haye du 5 octobre 1961)“ başlığı Fransızca olmalıdır.
Endonezya, Apostil Sözleşmesi'nin 1. maddesi için bir istisna getirmiştir. Endonezya Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen belgeler için hala konsolosluk imza-mührü gereklidir.