6 Ekim 2023'te 6 Ekim 2023 tarihinde Ruanda Cumhuriyeti, yabancı belgelerin tasdik edilmesi zorunluluğunu ortadan kaldıran ve Apostil Sözleşmesi olarak da bilinen 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi'ne katılım belgelerini teslim etti.
Ruanda, bu konvansiyona katılan 126. ülke oldu. Konvansiyon, Ruanda için 5 Haziran 2024'te resmi olarak yürürlüğe girecek. Ruanda'nın Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, Apostil işleminden sorumlu otorite olarak önceden belirlenmiştir.
Apostil, belgenin yasallığı hakkında bilgi veren uluslararası standartta bir formdur ve bu tür yasal onayı tanıyan ülkelere sunulmak üzere tasarlanmıştır. 5 Haziran 2024'ten itibaren, Ruanda'da verilen ve Apostil damgasıyla onaylanmış resmi belgeler, konvansiyonun üyesi olan tüm ülkelerde ek yasal onay olmaksızın kabul edilecektir. Aynı şekilde Ruanda da sözleşme üyesi olan diğer devletlerden gelen Apostilli belgeleri tanımakla yükümlü olacaktır.
Ruanda, Hollanda'nın Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen törende, Ruanda Cumhuriyeti'nin Hollanda Krallığı Büyükelçisi H.E. Bay Olivier Jean Patrick Nduhungirehe ve Ruanda Büyükelçiliği'nin Birinci Sekreteri Bay Jean Hugues Mukama tarafından temsil edildi.
Apostil Sözleşmesi'ne taraf olduktan hemen sonra Ruanda, Lahey Uluslararası Özel Hukuk Konferansı'na (HCCH) da üyelik başvurusunda bulundu. Hollanda hükümetinin Lahey Konferansı'na bu yönde resmi bir bildirimde bulunması da dahil olmak üzere tüm protokol gerekliliklerinin yerine getirilmesinin ardından, Konferans Genel Sekreteri Dr. Christophe Bernasconi, Ruanda'nın kabulü için oylama prosedürünü başlatmıştır. Uluslararası birliğin tüm üyeleri oy kullanma hakkına sahiptir. Bunu yerine getirmek için altı ay süreleri vardır. Bu süre zarfında konferans üyelerinin çoğunluğu üyeliği desteklerse, Ruanda'ya resmi bir üyelik teklifi yapılacaktır.