Schmidt & Schmidt, Tacikistan'da verilen belgelerin apostil ve konsolosluk tasdikinde size yardımcı olur.
Tacikistan, 2015'ten beri 1961 tarihli Lahey Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi'ne taraftır. Bu, sözleşmenin başka bir üye ülkesindeki yasal işlemler için Tacikistan'dan gelen belgelerin diplomatik olarak doğrulanması veya konsolosluk tarafından tasdiki gerekmediği anlamına gelir. Belgelerin hedef ülkede kullanılabilmesi için sadece düzenleyen ülkenin makamları tarafından "apostil" ibraz edilmesi gerekir.
Almanya, Avusturya ve Belçika Tacikistan'ın üyeliğine itiraz etmiştir. Bu yüzden bu ülkelerde kullanılmak üzere alınan belgelere konsolosluk tasdiki yapılır.
Aşağidaki makamalar apostil yapmaya yetkilidir:
- Tacikistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı
- Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Tacikistan Adalet Bakanlığı şu belgeleri apostil ile tasdik eder:
- Nüfus daireleri tarafından verilen belgeler
- Noterlerden alınan belgeler
- Mahkemelerden, savcılardan ve icra memurlarından alınan belgeler.
Diğer tüm belge türlerinden Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sorumludur.
Tacikistan, elektronik apostil de kullanmaktadır. Bu, belgelerinizin dijital biçimde de gönderilebileceği anlamına gelir. Gönderilen belgelerin gerçekliği özel çevrimiçi bir prosedürle kontrol edilir.
Tacikistan'da belgelerin tasdik edilme süreci, orijinalliklerinin kontrol edilmesini içerir. Bu aşamayı geçtikten sonra, belgeye özel bir damga - apostil - yerleştirilir. Kural olarak apostil, belgenin arkasında veya ayrı bir sayfada bulunur. Tek tek olan sayfalar daha sonra birlikte zımbalanır.
Apostil kare seklinde bir damgadır. Düzenleyen makamın resmi dilinde doldurulur. „Apostille (Convention de La Haye du 5 octobre 1961)“ başlığı Fransızca olmalıdır. Her apostil kayıtlıdır ayrıca düzenlenme tarihini ve kendine ait bir numarayı içerir.
Aşağıdaki belgeler tasdik edilebilir:
- Medeni hal belgeleri (doğum, ölüm, evlilik ve boşanma belgeleri)
- Ticaret sicili örnekleri
- Eğitim belgeleri (Transkriptler, sertifikalar, diplomalar)
- Mahkeme kararları
- Belgelerin noter onaylı kopyaları
- Noter tasdikli tercümeler
- Diğer noter belgeleri (vekaletname, vasiyetname, beyannameler)
- Devlet tescil kurumu tarafından onaylanmış ticari belgeler (kuruluş sözleşmeleri, kuruluş sertifikaları, vergi kaydı vb.)
Diplomatik, konsolosluk belgelerine, ticari belgelere ve pasaportlara apostil yapılmaz.
İstisna
Medeni Hukuk, Aile ve Ceza Davalarında Hukuki Yardım ve Hukuki İlişkilerle ilgili Minsk Sözleşmesi`nin 13. maddesine göre akit devletlerde düzenlenen belgeler için konsolosluk tasdiki gerekmez. Minsk Sözleşmesine taraf devletlerde düzenlenen kamuya açık belgeler, sadece noter tarafından tasdik edilir.
Sözleşmeye taraf devletler: Azerbaycan, Ermenistan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Tacikistan, Türkmenistan ve Kırgızistan`dır. Bu ülkelerde kullanılmak üzere Tacikistan'dan alınan belgelerin apostil veya konsolosluk tasdikine ihtiyacı yoktur.