Çin Halk Cumhuriyeti'nden alınan resmi belgeler, ancak "tasdik edilirse" Türkiye'de tanınır. Bu, orijinalliklerinin ayrıca teyit edilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu aynı zamanda Çin'de Türk belgelerinin tanınması için de geçerlidir.
Çin, 1961 tarihli Lahey Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi'ne taraf değildir. Çin'de düzenlenen resmi belgeler yurtdışında kullanım için tasdik edilmelidir. İstisnalar, Lahey Sözleşmesi'ne katılan Hong Kong ve Makao'dur. Hong Kong ve Makao'da belgeler bir apostil ile onaylanabilir.
Konsolosluk tasdiki, imzanın ve yabancı belge mührünün gerçekliğini teyit eder ve yurtdışındaki sorumlu Türk temsilcilikleri tarafından gerçekleştirilir.
Çin'de düzenlenen belgelerin Türkiye'de kullanılmak üzere konsolosluk tasdiki
Yabancı yerel makamlarca düzenlenmiş resmi bir belge, Türkiye dış temsilciliğine kayıtlı bir tercüman tarafından Türkçe'ye veya başka bir dile tercüme edilir. Bu tercüme ile Türkiye dış temsilciliğinde imza-mühür tasdiki yapılır. Temsilcilik sadece imzayı ve mührü onaylar. Bu, metnin içeriğini onayladığı anlamına gelmez.
Tasdik için gerekli belgeler:
Nüfus Cüzdanı (Yabancılar için pasaport veya mavi kart)
İmza-mühür tasdiki yapılacak belgenin aslı
Yetkili makam Pekin Türkiye Büyükelçiliği'dir.
Çin'de kullanılmak üzere Türk belgelerinin konsolosluk tasdiki
Tasdik, gerçek kişilerin, tüzel kişilerin veya kuruluşların talebi üzerine yabancı belgelerin son imzasının ve mührünün gerçekliğini teyit eder. Konsolosluk tasdikinin amacı, bir devletin belgesinin başka bir devletin ilgili makamları tarafından tanınması, böylece belgenin ilgili ülkede de yasal olarak geçerli olmasıdır. Ancak tasdik, belge içeriğinin doğruluğunun ve kanuna uygunluğunun onaylandığı anlamına gelmez.
Türkiye'deki büyükelçilik veya başkonsoloslukta yapılacak tasdik işleminden önce,
- Evraklar noterde onaylatılmalı,
- Valilik Hukuk İşleri Müdürlüğü'nde tasdik edilmelidir. Sonrasında da Çin Büyükelçiliği'ne sunulmalıdır.
Yetkili makam Ankara Çin Büyükelçiliği ve İstanbul Çin Başkonsolosluğu'dur.
Konsolosluk tasdiki en az 4 hafta sürer.
Hong Kong ve Makao için Apostil
Hong Kong ve Makao 1961 tarihli Lahey Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi'ne katılmışlardır. Tasdik apostil ile yapılır. Apostil, mühür ve imzanın gerçekliğini teyit eder.Apostil kare seklinde bir damgadır. Düzenleyen makamın resmi dilinde doldurulur. „Apostille (Convention de La Haye du 5 octobre 1961)“ başlığı Fransızca olmalıdır. Her apostil kayıtlıdır ayrıca düzenlenme tarihini ve kendine ait bir numarayı içerir.
Aşağıdaki belgeler tasdik edilebilir:
- Ticaret sicili örnekleri
- Medeni hal belgeleri (doğum, ölüm, evlilik ve boşanma belgeleri)
- Eğitim belgeleri (Transkriptler, sertifikalar, diplomalar)
- Mahkeme kararları
- Belgelerin noter onaylı kopyaları
- Noter tasdikli tercümeler
- Diğer noter belgeleri (vekaletname, vasiyetname, beyannameler)