Schmidt & Schmidt, Estonya'da verilen belgelerin tasdik işleminde size yardımcı olur.
Estonya, 2001 yılında 1961 tarihli Lahey Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi'ne taraf olmuştur.Bu, sözleşmeye taraf başka bir üye ülkedeki yasal işlemler için Estonya'dan gelen belgelerin diplomatik olarak onaylanması veya konsolosluk tasdiki gerekmediği anlamına gelir. Belgelerin hedef ülkede kullanılabilmesi için sadece düzenleyen ülkenin makamları tarafından "apostil" işlemi yapılması gerekir.
CIEC Anlaşmasına taraf devlerden biri olan Estonya tarafından düzenlenmiş ve birden fazla dilde CIEC mührü bulunan doğum ve medeni hal belgelerini Türkiye'de kullanmak için apostil veya konsolosluk tasdikine gerek yoktur. Aynısı Estonya'da kullanılmak üzere Türkiye'de düzenlenen belgeler için de geçerlidir. Ancak bazı durumlarda önlem olarak apostil alınmasını öneririz. Apostile ihtiyacınız olup olmadığını sizin için ücretsiz olarak kontrol edebiliriz.
Apostil işleminden aşağıdaki makamlar sorumludur:
- Milli Eğitim Bakanlığı – Eğitim kurumları tarafından verilen belgeler
- Adalet Bakanlığı – Yargı alanı ile ilgili belgeler (evlenme ve boşanma kararları veya noter tasdikli)
- İçişleri Bakanlığı
- Sosyal İşler Bakanlığı
- Dışişleri Bakanlığı – Diğer tüm belgeler.
Noterler, 2010'dan beri Estonya'da resmi belgeleri apostil ile tasdik etme yetkisine sahiptir. Tasdik için apostil işlemini istediğiniz belge ile birlikte notere yazılı olarak talepte bulunmanız gerekmektedir.
1 Ocak 2015 tarihinden itibaren, yalnızca yeminli bir tercüman Estonya'da Estonca'dan Türkçe'ye yeminli tercüme sağlayabilir. Noterler, 2020 yılına kadar yabancı dilden Estoncaya yapılan çevirileri onaylama hakkını saklı tutar. 2020 yılından itibaren sadece yeminli tercümanlar bundan sorumludur.
Estonya Cumhuriyeti resmi makamları tarafından Estonca veya İngilizce olarak düzenlenen belgeler onaylanabilir.
Estonya Cumhuriyeti'nde belgelerin tasdik edilmesi, belgenin doğrulanmasını ve belgeye imza, mühür veya damganın yetkililer tarafından eklendiğinin onaylanmasını içerir. Bu işlemden sonra, belgeye özel bir damga - apostil - yapıştırılır. Genellikle apostil, belgenin arkasında veya ayrı bir sayfada bulunur, ardından belge işlenir.
Apostil kare seklinde bir damgadır. Düzenleyen makamın resmi dilinde doldurulur. „Apostille (Convention de La Haye du 5 octobre 1961)“ basligi Fransizca olmalıdır. Her apostil kayıtlıdır ayrıca düzenlenme tarihini ve kendine ait bir numarayı içerir.
Aşağıdaki belgeler apostil ile tasdik edilebilir:
- Medeni hal belgeleri (doğum, ölüm, evlilik ve boşanma belgeleri)
- Eğitim belgeleri (Transkriptler, sertifikalar, diplomalar)
- Ticaret sicili örnekleri
- Belgelerin noter onaylı kopyaları
- Noter tasdikli tercümeler
- Diğer noter belgeleri (vekaletname, vasiyetname, beyannameler)
- Devlet tescil kurumu tarafından onaylanmış ticari belgeler (kuruluş sözleşmesi, kuruluş belgeleri, vergi kaydı vb.)
Belge talebi için gerekli şartlar:
Apostil yalnızca orijinal belgeye düzenlenebilir. Belgenin zarar görmemiş, mührün ve imzanın anlaşılır ve okunaklı olması, başka herhangi bir yabancı işaret veya yazının olmaması gerekir.
1997'den sonra verilen üniversite sınav belgelerine, devlet sınav sertifikası eşlik etmelidir. 15 Haziran 2009'dan bu yana, devlet sınavı sertifikası elektronik ortamda verilmektedir. Noterler bu belgeyi yazdırabilir.
1941 ve 1992 yılları arasında verilen evlilik cüzdanları apostil ile tasdik edilemez. Yeni belge için başvurmanız gerekir.
Ayrıca Estonya ticaret sicilinden Türkçe'ye tercüme edilmiş bir örnek de sipariş edebilirsiniz.