Schmidt & Schmidt, Hırvatistan'da verilen belgelerin tasdik işlemi hizmetini verir.
Hırvatistan'dan alınan resmi belgeler, ancak "tasdik edilirse" Türkiye'de tanınır. Hırvatistan, 1993'ten beri 1961 tarihli Lahey Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi'ne taraftır. Hırvatistan'da düzenlenen belgeler bu nedenle 100'den fazla ülkede kullanılmak üzere apostil ile kolayca tasdik edilebilir.
Ayrıca Türkiye, Lahey Sözleşmesi'ne üye olan veya olmayan bazı devletlerle ikili anlaşmalar yapmıştır. Örneğin, Türkiye ve Hırvatistan arasında “Her iki ülkenin birinde, bir mahkeme veya noter tarafından düzenlenen veya tasdik edilen evrakın diğer ülkede yeniden tasdik edilmesine gerek yoktur” denilmiş ve apostil işlemi kaldırımıştır.
CIEC Anlaşmasına taraf devlerden biri olan Hırvatistan tarafından düzenlenmiş ve birden fazla dilde CIEC mührü bulunan doğum ve medeni hal belgelerini Türkiye'de kullanmak için apostil veya konsolosluk tasdikine gerek yoktur. Aynısı Hırvatistan'da kullanılmak üzere Türkiye'de düzenlenen belgeler için de geçerlidir. Ancak bazı durumlarda önlem olarak apostil alınmasını öneririz. Apostile ihtiyacınız olup olmadığını sizin için ücretsiz olarak kontrol edebiliriz.
Apostil düzenlenmesinde sorumlu makam Adalet Bakanlığı ve yerel mahkemelerdir.
Hırvatistan Cumhuriyeti ve eski Yugoslavya resmi makamları tarafından düzenlenen ve Hırvatça yazılan veya mahkeme tercümanı tarafından tercüme edilen belgelere apostil şerh edilebilir.
Hırvatistan'da belgelerin tasdik edilme süreci, orijinalliklerinin kontrol edilmesini içerir. Bu aşamayı geçtikten sonra, belgeye özel bir damga - apostil - yerleştirilir. Kural olarak apostil, belgenin arkasında veya ayrı bir sayfada bulunur. Tek tek olan sayfalar daha sonra birlikte zımbalanır.
Apostil kare seklinde bir damgadır. Düzenleyen makamın resmi dilinde doldurulur. „Apostille (Convention de La Haye du 5 octobre 1961)“ başlığı Fransızca olmalıdır. Her apostil kayıtlıdır ayrıca düzenlenme tarihini ve kendine ait bir numarayı içerir.
Aşağıdaki belgeler apostil ile tasdik edilebilir:
- Medeni hal belgeleri (doğum, ölüm, evlilik ve boşanma belgeleri)
- Eğitim belgeleri (Transkriptler, sertifikalar, diplomalar)
- Ticaret sicili örnekleri
- Mahkeme kararları
- Belgelerin noter onaylı kopyaları
- Noter tasdikli tercümeler
- Diğer noter belgeleri (vekaletname, vasiyetname, beyannameler)
- Devlet tescil kurumu tarafından onaylanmış ticari belgeler (kuruluş sözleşmesi, kuruluş belgeleri, vergi kaydı vb.)
Apostil talebi için gerekli şartlar:
Apostil yalnızca orijinal belgeye düzenlenebilir. Belgenin zarar görmemiş, mührün ve imzanın anlaşılır ve okunaklı olması, başka herhangi bir yabancı işaret veya yazının olmaması gerekir.
Ayrıca Hırvatistan'dan apostilli Türkçe'ye tercüme edilmiş ticaret sicil örneği sipariş edebilirsiniz.